Zelf je haar knippen, waarom en hoe doe je dat?!

Ongeveer een half jaar geleden startte ik mijn zoektocht op google door “zelf je haar knippen” in te typen. Als self pronounced minimalistische hippie vond ik het wel welletjes met onze ‘dure hobby’ die al snel rondom de €95,- kostte per 2 a 3 maanden. Daarbij is het een stuk makkelijker om het gewoon thuis te doen.

Al snel vond ik een heel scala aan forum berichten, blog posts en zelfs complete DIY video’s op YouTube. Ik begon me in te lezen/kijken en bedacht dat ik dat prima kon. Een beetje spannend is het wel hoor, toegegeven.

8 tips om zelf je haar te knippen:

  1. Zoek op YouTube naar een DIY tutorial op basis van het model wat je wilt knippen. Denk hierbij aan lang haar met laagjes, een bobline, long bob etc. Protip: zoeken in het Engels geeft de meeste resultaten.
  2. Ga niet na het eerste filmpje direct knippen, maar kijk minstens 3 verschillende. Je zult zien dat iedereen een andere techniek gebruikt. Voor mij werkt het het beste om zoveel mogelijk opties te hebben, mocht 1 techniek niet goed werken op mijn haar.
  3. Begin met kleine stukjes. Knip niet direct complete centimeters of 50% van je haren af. Zo houd je altijd nog lengte over om eventuele fouten te corrigeren. Tevens maakt dit het een stuk minder spannend! Voor een eerste keer zelf knippen is enkel en alleen wat dode puntjes verwijderen veruit het makkelijkste en het minst enge om te doen.
  4. Investeer in een goede schaar en eventueel een tondeuse. Mijn schaar kostte me €50,- maar dat heb ik er in 2 knipbeurten al uit. Ik kocht ook een tondeuse om mijn man zijn haren mee te doen. Dit maakt alles een stuk makkelijker en sneller.
  5. Het is makkelijker als een familielid, partner of vriend(in) jouw haren knipt, zeker voor de achterkant. Mocht je nou niemand in je omgeving hebben die je met je haren vertrouwd, doe het dan gewoon zelf en laat de ander checken of de achterkant recht is of gebruik een 2e spiegel.
  6. Knip verticaal, maar houd je schaar iets schuin. Als je horizontaal knipt krijg je hele botte lijnen. Door je schaar verticaal maar iets schuin te houden wordt het een stuk natuurlijker.
  7. Zorg dat je eventueel dezelfde dag nog naar een kapper kan. Als het je eerste keer is is het fijn om een stokje achter de rug te hebben. Als je het vroeg in de ochtend doet op een vrije dag kun je altijd nog bij een vrije inloop kapper terecht mocht het echt nodig zijn. Maar met voldoende research en voorzichtig en rustig knippen betwijfel ik dat het mis gaat.
  8. Wees niet te bang voor fouten. Het is immers ‘maar’ haar en het groeit vanzelf weer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *